Ik hoor vaak zeggen dat Google Analytics te overweldigend is. Iemand vertelde me zelfs dat hij na het openen van het start scherm zijn browser gewoon meteen sloot uit frustratie.
Met dit artikel wil ik de belangrijkste kapstokken toelichten, gekoppeld aan wat je eruit kan halen en belangrijker wat je ermee kan doen.

De informatie die je uit Google Analytics haalt situeert zich rond 5 domeinen:

 1. Realtime
  Hiermee zie je wat er op dit eigenste moment op jouw website gebeurt.
  Altijd leuk te bekijken wanneer je een campagne hebt gelanceerd om te kijken wat er gebeurt.
 2. Doelgroep
  Hier kan je profiel informatie uit destilleren van jouw bezoekers. Locatie, browser, …
 3. Acquisitie
  Via welk kanaal werden de bezoekers doorgestuurd naar jouw website?
 4. Gedrag
  Hoe gedraagt een gebruiker zich? Welke sequenties van pagina’s doorloopt hij/zij?
 5. Conversies
  Dit heeft alles met jouw doelen te maken. Conversies geven je de mogelijkheid om verkeer op jouw website te gaan kwantificeren. Welk verkeer levert iets op?

Dit zijn voor mij de belangrijkste vragen waarop Google Analytics je een antwoord kan geven:

1) Wie zijn ze*?

2) Van waar komen ze*?

3) Wat doen ze*? 

* enerzijds de (anonieme) bezoekers op jouw website, maar misschien nog belangrijker de bezoekers die uiteindelijk betalende klanten worden 

 

DOELGROEP: Het profiel van jouw bezoekers

doelgroep Google AnalyticsJouw doelpubliek kennen is goud waard, daarover straks meer. Maar wat voor informatie halen we uit de sectie doelgroep van Google Analytics?

Je haalt er een heleboel technische informatie uit: besturingssysteem, browser instellingen , …
Maar ook demografische informatie zoals: geslacht, leeftijd, plaats (regio, land) . Google Analytics weet je zelfs te vertellen in welke onderwerpen jouw bezoekers zijn geïnteresseerd.

Sommige gegevens zijn standaard niet zichtbaar zouden. Dit moet je expliciet aanzetten.
Google Analytics Demografische en interesserapporten
Let op: zoals in de schermafbeelding te zien is, betekent dit ook dat je jouw “privacy policy” moet goed zetten. Immers een bezoeker van jouw website moet weten dat zijn/haar demografische gegevens gemeten kunnen  worden.

 

Wat ben ik hier in Godsnaam mee?

 • Als je het profiel van jouw ideale klant voor ogen kan houden, ga je er beter in slagen teksten (woordgebruik) en afbeeldingen te optimaliseren zodat die ideale klant zich nog beter aangesproken zal voelen
 • Deze informatie is goud waard om gericht te gaan adverteren. Zeker bij Facebook waar je voornamelijk kan adverteren volgens profiel en interesse maar zeker ook bij Google (daar kan je ook aangeven welke leeftijd, geslacht, … je wil gaan benaderen).

ACQUISITIE: Waar komen die bezoekers nu vandaan?

Via acquisitie kom je te weten van waar jouw bezoekers komen.

Komen ze via een zoekopdracht op Google of een andere zoekmachine (Bing, Yahoo)? Misschien is er wel een andere website die naar jou linkt waardoor jij heel veel verkeer via hen binnenkrijgt. Of misschien wel via Sociale Media of via betalende campagnes. Dit zijn allemaal kanalen.

Gouden tip: gebruik de Campagne Url Builder wanneer je ergens een link achter laat. Op die manier kan je gerichter het effect van jouw marketing acties gaan meten.

 

Wat ben ik hier in Godsnaam mee?

 • Wel als je ziet dat bepaalde kanalen jouw veel waarde opleveren: veel verkeer en liefst dan nog eens verkopen ook, dan kan het verstandig zijn om jouw marketing focus net op die top kanalen te gaan richten.
 • Enkele voorbeelden. Stel firma XYZ heeft een link op hun website geplaatst naar die van jou, hierdoor komt er extra verkeer naar jouw website. Je zou volgende dingen kunnen doen
  1. Firma XYZ contacteren om enerzijds te bedanken en misschien te bespreken om een exclusieve commerciële deal in elkaar te steken. Firma XYZ is fier dat ze aan hun doeplpubliek iets waardevols te bieden hebben en jij krijgt nog meer waardevolle bezoekers / klanten.
  2. Ga op zoek naar firma’s zoals firma XYZ en vraag of zij het ook zien zitten om te linken naar jouw website. Probeer zeker te streven naar een WIN-WIN zodat het voor hen een no-brainer is.

GEDRAG: Welke flow volgen jouw bezoekers?

Hier krijg je inzichten in welke flow een gebruiker typisch volgt mee volgen. Ttz welke sequentie van pagina’s doorloop de gemiddelde bezoeker?

Maar ook :

 • Welke zijn de populairste pagina’s?
 • Welke pagina’s worden nauwelijks onderzocht.
 • Wat zijn de typische pagina’s waarop een bezoeker toekomt? Of via welke pagina’s verlaat hij/zij jouw website.

Je zal ook wel eens de term funnel of trechter horen.

Wat ben ik hier in Godsnaam mee?

 • Als bepaalde pagina’s extreem populair zijn, wil dit zeggen dat deze waarschijnlijk wel goed gesmaakt worden. Probeer in te schatten waarom? Kan je gelijkaardige pagina’s maken.
  Tracht te achterhalen waarom bepaalde pagina’s minder bezocht worden. Worden deze te weinig in de picture gezet? Of behandelen deze onderwerpen die jouw doelpubliek niet interesseert?
 • Ga kijken naar de pagina’s waar gebruikers afhaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat één specifieke pagina zo verwarrend is, dat mensen de website verlaten.

  Hier komen indicatoren zoals Bounce percentage (Bounce Rate) en Uitstappercentage (Exit Rate) goed van pas.
  Bounce Percentage geeft aan hoeveel van jouw bezoekers op die pagina eerst toekomen en meteen weer weg zijn (naar een andere website bijvoorbeeld). 
  Uitstappercentage is gelijkaardig aan Bouncepercentage. Terwijl het bij Bounce Rate eerder gaat over het bezoek (en verlaten) van één en slechts één specifieke pagina, wordt bij een uitstappercentage gekeken naar de sequentie van pagina’s die worden bezocht en er wordt gekeken naar de laatste pagina die bezocht wordt.
  In een ander artikel gaan we hier dieper op in. Onthou indien een bounce / uitstap percentage voor een pagina hoog is, dat dit niet per sé een probleem hoeft te zijn. Het hangt écht af van de context.

 • Bijvoorbeeld de bezoeker start op de home pagina, gaat dan kijken naar de diensten pagina, vervolgens naar de prijzen pagina om tot slot het contactformulier in te vullen.
  Dit kan inzichten geven in waar een gebruiker op zoek is om zo eventueel pagina’s verder te optimaliseren. Misschien door pagina’s te gaan bundelen.

CONVERSIES: Wat is het doel?

Waarom gebruiken we überhaupt Google Analytics?
Enkel om te weten dat 63% van jouw verkeer mannelijk is?
Dit kan dan misschien wel nuttige input voor marketing doeleinden, maar samen met Doelen/Conversies worden de gegevens toch nauwkeurig, doelgerichter.

Doelen kunnen zijn

 • iemand heeft een contact formulier ingevuld
 • iemand heeft op een hyperlink geklikt
 • iemand heeft iets aangekocht van 57€

COMBINATIE: 1 + 1 = 3

Nu is het tijd om de ‘droge’ data te gaan combineren met doelen. Door doelgroep, acquisitie en gedrag te gaan combineren met ingestelde doelen, ga je nog gerichter antwoorden kunnen geven.

TOT SLOT

Tot slot nog enkele aandachtspunten om  in het achterhoofd te houden:

 • Trek enkel besluiten uit gegevens die statistisch relevant genoeg zijn!
  Stel er is in het vorig uur één bezoeker geweest en die heeft iets gekocht op jouw website. Het conversie percentage is dus in theorie 100% maar dit is natuurlijk niet statisch relevant.
  Zie ook https://www.optimizesmart.com/bare-minimum-statistics-web-analytics/ of https://blog.quiet.ly/insights/statistical-significance-when-and-when-not-to-action-on-changes/
 • Gooi niet alles op een hoop maar scheidt de informatie !
  Niet alleen jouw afval moet je scheiden maar ook de cijfers in Google Analytics. Zo niet zal je vaak een vertekend beeld krijgen. Segmentering is daar een goed antwoord op. In functie van de vraag die er op tafel ligt, ga je data eerst gaan filteren en op basis van die gefilterde data antwoorden zoeken.
  Bijvoorbeeld stel je wil meer verkopen realiseren en je wil weten aan welk profiel jouw ideale koper voldoet.
  Stel je kijkt in zijn globaliteit naar de gegevens dan kan daar uitkomen: man tussen 35-40 (hier zitten ook de niet-kopers bij).  Maar als je eerst filter op bezoekers die iets gekocht hebben (en niet enkel wat in het rond geklikt), dan kan daar bijvoorbeeld uitkomen: vrouwen tussen 40 en 45 jaar.
 • Wees altijd kritisch !
  Bijvoorbeeld een hoog “bounce percentage” kan je interpreteren als slecht omdat een bezoeker meteen weer weg is. Langs de andere kant kan het ook gewoon zijn dat hij/zij meteen heeft gevonden wat hij of zij zocht.
  Vul aan met andere gegevens. Bijvoorbeeld een HeatMap (Hotjar biedt dit bijvoorbeeld aan), kunnen bepaalde assumpties kracht gaan bijzetten en/of ontkrachten.
 • Schrijf op voor je het vergeet: Annotaties in Google Analytics !
  Als je bepaalde marketing acties starten, is het altijd interessant om dit ook in Google Analytics aan te duiden aan de hand van Annotaties.
  Op die manier kan je eventuele onverklaarbare patronen achteraf nog gaan duiden.
  Typische voorbeelden zijn: website was een uur niet bereikbaar, de website is vernoemd geweest op de radio, …