“Writers block” of “Blank Page Syndrome” heet het zo mooi in het Engels. Ook ooit last van? Deze tips zetten je op weg om relevante content ideeën te vinden.

Wat is relevante content?

Dit is een heel goede vraag. Idealiter is het content die ergens toe leidt. En die “ergens” kan verschillende zaken betekenen:

 • vertrouwen (Engels: trust) opwekken
 • expertise tonen (wat eigenlijk ook leidt tot vertrouwen)
 • mensen doelgericht aanzetten tot een actie:
  • een (contact) formulier invullen
  • bellen of een email sturen
  • iets downloaden (een Whitepaper)
  • inschrijven op een nieuwsbrief

Hou zeker deze gedachte in het achtergrond als je op zoek gaat naar onderwerpen om over te gaan communiceren (tekst en/of video).

Gokken of toch (deels) wetenschappelijk gestaafd?

Er zijn zoveel onderwerpen waarover je zou kunnen schrijven? Kijk even rond in de ruimte waarin je jou nu bevindt, kies een voorwerp uit en begin te schrijven 😉 . Deze tactiek zal in 99.9% van de gevallen toch niet zo heel relevant zijn.

Je kan jou proberen in te leven in jouw ideale klant. Dit is al iets beter dan het pure gokken.

MAAR wist je dat je vaak al op een berg van informatie zit zonder dat je het weet. Daarover gaan de onderstaande technieken.

Techniek 1: Mensen ondervragen

Een heel krachtige techniek is nog altijd het op de man (of vrouw) af vragen. Het is nu net jouw doelgroep die jou het beste kan vertellen wat ze willen horen.

Het is natuurlijk een niet-digitale techniek 😉 maar waarom niet enkele van jouw klanten eens uitnodigen op de koffie? Deze offline manier van communiceren kan heel verhelderend werken. Wie weet worden er wel veronderstellingen van jou compleet ontkracht. Bovendien zal het de band zeker versterken.

Toch liever een online variant?
Je zou bijvoorbeeld een enquête (survey) kunnen uitsturen.
Wil je het simpel houden, gebruik dan bijvoorbeeld Google Formulieren (Google Forms) of SurveyMonkey.
Zie je het grootser en wil je er een project van maken waarbij merk uitstraling (branding) belangrijk is? Kies dan voor een “popup” website, het is te zeggen een tijdelijke website specifiek voor dit doel.

Techniek 2: Online hulpmiddelen

(Google) Search Console

Dit gratis product van Google (vroeger noemde het Google Webmaster Tools) is eigenlijk bedoeld voor techneuten, meer specifiek voor webmasters.

Echter als niet-techneut kan je er een schat van informatie uithalen.

Na amper een week (zonder dat ik deze website had gepromoot) haalde ik dit uit mijn Google Search Console:

Google Search Console (GWT) Digitale Inspiratie.com

Wat wil dit nu zeggen?
De Google Robot heeft mijn website gescand. En na die scan zijn er twee zaken gebeurd

 1. de bot heeft mijn website opgenomen in de Google zoekmachine (in technische termen noemt men dit indexering).
 2. het algoritme heeft een lijst van kernwoorden geassocieerd aan deze website.
  Dit heeft als gevolg dat als mensen bepaalde termen in Google intypen mijn website zal verschijnen op een bepaalde positie in de Google resultaten (dit is eigenlijk een vertoning, zie afbeelding).
  Pas als mensen daadwerkelijk klikken op ‘mijn’ zoekresultaat zouden klikken wordt er geregistreerd als klik (door Search Console en ook Google Analytics, zie verder).
  Vind ik het erg dat ik na die week nog steeds nog géén klik heb? Niet echt, want ik heb juist meer inzicht gekregen: namelijk zoektermen die mensen DAADWERKELIJK hebben ingetypt.
  In dit voorbeeld staat o.a. “je domeinnaam verkopen”, op het moment van schrijven heb ik géén enkel artikel dat te maken heeft met dit onderwerp.
  Als het relevant (zie begin artikel) & prioritair voor mij, zou ik dus hier rond een artikel kunnen maken

Belangrijke opmerking: In tegenstelling tot “Search Console” geeft “Google Analytics” enkele gegevens over de werkelijke bezoekers van jouw website.
“Search Console” gooit extra licht op het voortraject. Het is te zeggen via vertoningen zie je ook “zoektermen” van mensen die niet eens op jouw website zijn geweest.

Google Analytics

Bekijk via Google Analytics de pagina’s die het meest bezocht worden. Bekijk even enkele van deze top pagina’s op jouw website. Dit geeft een goed idee welke onderwerpen door jouw bezoekers het beste ‘gesmaakt’ worden.

Hetzelfde kan je doen met de pagina’s die het minst worden bezocht.

Zie je patronen? Zijn er onderwerpen die systematisch aanslaan of juist geen interesse lijken te hebben?

Shares tellen

Heb je een deel / share functionaliteit (Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, … ) op jouw website? Dit geeft ook een perfecte indicatie met betrekking tot welke inhoud goed gesmaakt wordt door jouw publiek.

In die optiek, kan je ook een online tool zoals BuzzSumo gebruiken om te kijken wat er tegenwoordig “hot” is in jouw branche. BuzzSumo verzamelt namelijk artikels over het hele Internet en kan deze dan o.a. sorteren op onderwerp en op meest gedeeld, …

Commentaren

Nog zo’n interessante bron van inspiratie. Heb je de mogelijkheid toegelaten om op jouw website commentaren achter te laten? Zo ja, ga nog eens door die commentaren, waarschijnlijk krijg je wel inspiratie voor nieuwe onderwerpen.

Premium Software

Er is heel wat betalende software op de markt die je nog meer inzichten kan geven. Enkele voorbeelden: Semrush, Ahrefs, Majestic, ..

Ik zou persoonlijk al starten met de (gratis) technieken die je hier kan lezen.

Wat doet de concurrentie?

Het “tellen van shares” en bekijken van commentaren kan je doen op jouw eigen website. Maar niets houd je uiteraard tegen om dit ook te gaan doen op de websites van anderen. Bekijk met name websites die een gelijkaardig doelpubliek hebben, niet in het minst jouw directe concurrenten.

Wat hebben we geleerd?

 1. Je zit op een bron van informatie die je nog niet optimaal benut. Stop met gokken en gebruik doelgerichter technieken
 2. Hou in gedachten dat artikels en inhoud in het algemeen best ergens een doel hebben
 3. Kijk eens hoe andere (concurrenten, … ) het doen 😉