In dit artikel geef ik je mijn helikopter kijk op Digitale Marketing.

Wat was er eerst? Marketing of Digitaal?

Digitale Marketing is nog niet zo oud. Marketing daarentegen is een activiteit die al uitgevoerd wordt sinds er zaken worden gedaan. Eeuwen oud met andere woorden.

Marketing is eigenlijk niet meer dan iemand zo goed mogelijk voorbereiden op een mogelijke verkoop (in het Engels de sale).
Ondanks de simpele verwoording is het in de praktijk best wel uitdagend

Marketing houdt tal van inspanningen in :

  • vertrouwen wekken
  • uw aanbod (product of dienst) zo goed mogelijk toelichten
  • weerstand van de potentiële kopen zo goed mogelijk weg te werken

Met andere woorden: er komt vak expertise bij te kijken maar zeker ook (menselijke) psychologie.

Grafisch gezien zouden we het als volgt kunnen voorstellen:

Marketing kan dus gezien worden als de kunst om jouw aanbod dichter bij jouw ideale (potentiële) klant te krijgen. Zo dicht zelfs dat er een verkoop (en dus omzet en hopelijk winst) kan gerealiseerd worden.

Digitale Marketing ?

Conceptueel verandert er uiteraard niets. Maar in de praktijk wel. Het digitalisering van onze maatschappij houdt voornamelijk in dat informatie sneller verspreid kan worden.

Op Marketing vlak zorgt dit Digitale Tijdperk dan ook voor een vergemakkelijking van bepaalde activiteiten:

  • je kan eenvoudiger jouw klant bereiken. In die zin dat je niet per sé in levende lijve met hem of haar in dialoog moet gaan.
  • het gemak van het bereik impliceert bovendien dat jouw ondernemer gemakkelijker schaalbaar is in vergelijking met het pre-digitaal tijdperk.
  • de marketing (en bij uitbreiding ook de sales) activiteiten zijn eenvoudiger te kwantificeren.
    Een voorbeeld verduidelijkt dit: stel je betaal 500€ voor een advertentie in een lokale krant. Na de campagne heb je geen duidelijk zicht op hoeveel die campagne je heeft opgeleverd.
    Langs de andere kant: stel je investeert 500€ via een digitaal advertentie platform (bijvoorbeeld Google Ads of Facebook Ads), dan kan je mits de juiste configuratie perfect meten hoeveel je dat aan omzet heeft opgebracht.

Naast bovenstaande voordelen, zijn er daarnaast natuurlijk ook wel uitdagingen

  • jouw klanten worden (afhankelijk van de sector) overspoeld door digitale aanbieding. Als leverancier van producten en/of diensten moet je dus soms creatiever (dan de concurrent) uit de hoe komen: betere advertentieteksten, goed opvallende afbeeldingen, …
  • de authenticiteit/puurheid van het zakendoen kan minder lijken dan voorheen (althans de perceptie ervan).
    Dit wordt mogelijks versterkt door a) het ontbreken of verminderen van het menselijke contact b) mensen met slechte bedoelingen (fraudeurs) in de sector.
    Al hangt alles sterk af van de manier waarop jouw Digitale Marketing is opgezet. Zeker met technieken zoals chat bots, retargetting, … kan je net een intiemere band opbouwen met een potentiële klant op een zodanige manier dat voorheen niet mogelijk was.

En nu?

Hoe je concreet als onderneming aan de slag gaat met Digitale Marketing is niet zomaar beknopt op te lijsten. Voornamelijk omdat de implementatie afhangt van

  • de aard van de business zelf: B2B of B2C, de sector (transport, bloemen, schrijnwerker, vertaal bureau, …)
  • de concurrentie
  • ….

Desalniettemin toch al enkele algemene (conceptuele) tips.

  1. Beschouw jouw website en andere online eigendommen (Facebook en/of Linkedin bedrijfspagina ) als landingsbasis. Ik noem het vaak jouw Digitaal Vastgoed.
  2. Zorg voor metingen op dit Digitaal Vastgoed (bijvoorbeeld Google Analytics, …). Zodat je inzichten krijgt wat er juist op gebeurt.
  3. Stuur verkeer naar dit Digitaal Vastgoed. Dit kan zijn via advertenties, door goed te scoren in Google, jouw website te delen in online groepen (Facebook groepen).
  4. Analyseer jouw Digitale Marketing activiteiten. Indien de metingen correct verlopen, zou je vrij eenvoudig jouw omzet en winst moeten kunnen berekenen.